Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

„Во срцето на книгите: славење зборови, мудрост и чудо“

„Во срцето на книгите: славење зборови, мудрост и чудо“

Во рамки на одбележување на Патрониот празник, денеска во просториите на Библиотеката се одржа работилница насловена „Во срцето на книгите: славење зборови, мудрост и чудо“. Заедничка активност имавме со учениците од ООУ „Климент Охридски“ - Битола и учениците од I-5...

„Дегустација на книги“

„Дегустација на книги“

Библиотеката секогаш наоѓа начини како да ги доближи книгите до младите. Во време кога технологијата се повеќе го одзема слободното време на младите, ние пронајдовме интересен начин како дел од слободното време младите да го заменат со книга во рака, наместо со...

Завршен настан на проектот „Креирај слемирај“

Завршен настан на проектот „Креирај слемирај“

Во рамки на одбележување на Патронатот на Библиотеката вчера се одржа завршен настан од проектот „Креирај Слемирај“. Слем поезијата, исто така позната како поезија на говорен збор, е динамичен и ориентиран кон изведба стил на поезија што потекнува од 1980-тите. Се...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека