English French German Macedonian

Настани

Центар за ран детски развој „Бамби“

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Центарот за ран детски развој „Бамби“, од с. Новаци денеска  на ден 19.07.2013 година ја посетија Библиотеката. Имаа можност да видат како работи библиотеката, како може да станат членови, со кои книги располага библиотеката и што претставува професијата библиотекар. Ви благодариме дечиња за посетата и што ни го разубавивте денот со Вашето присуство.

 

Современи трендови на читање на книги

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Историјата на писмото следи еден спонтан и неопходен развој почнувајќи од камените ѕидови, на кои праисториските луѓе со цртежи ги забележувале своите секојдневни активности. Потоа за писмено изразување се употребуваа камените плочи, па глинените плочи, па кората од дрво. Египќаните пишувале на папирус, а паралелно со папирусот се користеле восочните таблички наречени кодекс. Во средниот век овие материјали ќе бидат заменети со пергаментот како главен материјал на црковните препишувачи. Но, Арапите биле тие кои го развиле производството на книгите со употреба на хартијата и оттогаш продукцијата на книги станува посебна индустриска гранка која својот европски подем ќе го доживее со печатарската машина на Гутенберг.

Читај повеќе: Современи трендови на читање на книги

   

Работилница на тема „Значењето на книгата“

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Со цел да се нагласи важноста на книгата НУУБ Св Климент Охридски на ден 10-ти јули 2013 година, организира работилница на тема „Значењето на книгата“. На работилницата зедоа учество 10 стручни работници , чии трудови се однесуваа на книгата, незјините почетоци, како да се заштитат и се она што е поврзано со книгите. Книгите претставуваат основна храна на човечкиот ум и разум.
Со цел да се нагласи важноста на книгата во рамките на битолското културно лето НУУБ Св Климент Охридски организира работилница на тема „Значењето на книгата“. Десет научни и стручни работници зедоа учество со свои трудови, видувања и сугестии. „Почетоците на првите печатени книги во Македонија“, „Нови светови“, „итањето како потребна активност на човекот“, „Непресушен извор кој го напојува човештвото“, , „Некои аспекти на функциите во 21 век “, „Едно поразлично читателско искуство“, „Изработка на методологија за избор на лектири за основно образование“, „Значењето на книгата“, „Презервација ма заштита на старите книги“ и „Книгата дно нема“, се насловите на трудовите на кои учесниците имаа можност да дискутираат и да ги споделат своите сугестии. И покрај тоа што интернетот е присутен скоро во сите сегменти на животот , сепак книгата се уште го зазема првото место . Од досегашното искуство вработените во битолската библиотека бележат голема читаност на книгите од оваа институција кај сите возрасти.

   

Страница 191 од 259

Сподели на Facebook