English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Промоција на книгата „Сестра Касијана“ - Добре Тодоровски

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во издание на книгоиздавачката куќа ,,Матица“-Скопје, од печат излезе најновиот роман „Сестра Касијана“ чиј  автор е писателот од Битола, Добре Тодоровски.
Во романот се обработува реална приказна за два живеани света на носечкиот лик, оној од секојдневното живеење и тематики од монашкиот живот на сестрите монахињи, кои одлучиле животот да го посветат во служење во нашите православни манастири.
Направен е обид барем малку да се долови еден таинствен свет исполнет со молитви, немерлива љубов и среќа во славењето на нашиот Господ Бог, посочува авторот Тодоровски.
Промотори na книгата се: Билјана Т. Димко, Радован П.Цветковски И Панде Манојлов. Ве очекуваме на 20 ноември 2019 година, во просториите на Библиотеката.

 

 

Работилница на тема „Дали младите можат да го променат светот“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На 24 октомври, 2019 година, во НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола се одржа работилница на тема „Дали младите можат да го променат светот“. Работилницата ја одржа волонтерот од Шпанија, Хуан Хесус Прадо Родригез.
Тој е дел од ЕВС проектот „Кажи ДА за промена“ финансиран од Еразмус програмата кој го спроведува Здружението за развој на ромската заедница „Сумнал“.
На работилницата беа присутни повеќе од 100 заинтересирани ученици и средношколци, како и млади и возразни.
За да се одговори на прашањето од насловот, Хуан зеде за пример четири млади луѓе кои преку своите иницијативи, протести и движења успеале да направат промена во Европа и во светот.

Читај повеќе: Работилница на тема „Дали младите можат да го променат светот“

   

Промоција на книгата „Ќерката на дрвосечачот“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Ретки се тие книги што уште од самиот пролог ти продираат до срце, те зграпчуваат како челична канџа од емоции и просто не ти дозволуваат да ја оставиш книгата. Премногу се ретки, да, но овде имаме една токму таква книга.
„Ќерката на дрвосечачот“ започнува во едно македонско село, пред повеќе од 30 години. Дана е сираче, нејзиниот татко дрвосечач загинува во шумска незгода, а од преголема љубов кон него и тага за неговата смрт, по само еден месец умира и нејзината мајка. Па така од нејзиното прекрасно семејство полно со љубов, останува само малата Дана, со вечно скршено срце. Грижата за неа ја презема семејството на братот на татко ѝ, но чичко ѝ и стрина ѝ си имаат свои три деца, свои грижи за гледање, па повеќе ја третираат како слугинка дома и само гледаат да приграбат сè што можат од наследството што ѝ е останато. Дана е прекрасен лик; кротка, мила, послушна, покорна, вредна и пргава – таа не зуцнува дури ни кога тие практично ја продаваат на еден богат пар во Скопје, за да им биде домашна помошничка. Ги голта солзите во себе, а однадвор и понатаму останува силна и истрајна.
„Ќерката на дрвосечачот“ е книга која раскажува за мајчинската љубов, за женската издржливост, за човечката злоба, за горчливоста на судбините.
Ве очекуваме на промоција на книгата „Ќерката на дрвосечачот“ од авторката Наде Стојилковиќ, на ден 09.11.2019 година со почеток во 12 часот во просториите на Библиотеката.

   

Страница 2 од 235

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер