English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Современи методи и алатки при работа со ученици со дислексија

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Почитувани, Ни претставува големо задоволство да ви го најавиме практичниот семинар за потешкотиите во учењето насловен “Современи методи и алатки при работа со ученици со дислексија и дискалкулија – Битола”. Семинарот ќе се одржи на ден 22.12.2018 година со почеток од 10 часот во Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола. Семинарот ќе биде реализиран од страна на првото здружение за дислексија Ајнштајн во соработка со Универзитетската библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола. На семинарот свои работилници и предавања ќе имаат единствените лиценцирани тренери во Република Хрватска и Република Македонија за корекција на дислексија, дискалкулија и АДХД по светски познатиот метод на Рон Дејвис Кристина Ана Мудриниќ и Славица Тасевска Николовска. Наслов на работилницата: “Принципите за работа на Дејвисовата метода за корекција на дислексија и дискалкулија” Краток опис на работилницата: Г-ѓа Тасевска Николовска и Г-ца Мудриниќ ќе одржат презентација на принципите на Дејвисовата метода за корекција на дислексија, дискалкулија и АДХД со примена на практични алатки за ученици со дислексија кои може да се користат за време на часовите, но и во домашни услови Интерактивните вежби ќе опфатат работа со глина со цел да се објасни суштината и значењето на јазикот, моделирање на збор кој е тежок за визуелизизација и вовед во математиката преку моделирање со глина. Семинарот ќе биде во времетраење од 5 часа со паузи. Доколку сакате да присуствувате на истиот потребно е да регистрирате на следниов линк https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdP_fOsqIvnccPH69mXmpXG9KHQbKfV8RDw_2TIUN6zsJGpow/viewform Котизацијата за учество изнесува 1200 денари од учесник, по завршување на работилниците сите учесници ќе добијат сертификат за учество. Последен предвиден рок за пријавување на вашето учество е 18.12.2018 година. За сите дополнителни информации ви стоиме на располагање во било кое време на 078 296 885 Ве очекуваме.

 

Донација на литература во ЈОУ Дом за стари лица Сју Рајдер - Битола, 2018

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На ден 23.11.2018, во рамките на Неделата за грижа на старите лица беше посетена Јавната Општинска Установа Дом за стари лица Сју Рајдер - Битола и притоа од страна на директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, м-р Бојан Стефановски и вишиот библиотекар Илче Стојановски им беа подарени книги.

 

 

 

 

 

   

Одбележување на светскиот ден на сеќавање на жртвите од сообраќај, 20.11.2018

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во текот на вчерашниот ден во НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола се одржа пригоден настан по повод Одбележување на светскиот ден на сеќавање на жртвите од сообраќајни незгоди, во организација на Општинскиот Совет за безбедност на сообраќајот на патиштата Битола, а под покровителство на Библиотеката. Мотото и пораката која беше испратена оваа година е: „Улиците и патиштата имаат приказна“... Програмата беше збогатена со литературно читање од поетесата Елена Костадиновиќ, музички изведби на гитара од учениците при државното музичко училиште и тематска ликовна изложба - дело на вредните рачиња на учениците од општинските основни училишта Коле Канински, Гоце Делчев, и ликовната секција на ООУ Даме Груев под раководство на проф.Весна Дунимаглоска. На 9-те најуспешни ликовни творби им беа доделени дипломи и пригодни награди. Сеќавањето на жртвите од сообраќајни незгоди заврши со испраќање на 20 црни балони кон височините заедно со учениците од УСЕ облечени во црни маички подарок од Здружението на моторциклисти Ѓорѓи Стефановски Битола. Со овој настан како што посочи д-р Јасмина Буневска Талевска од Општинскиот совет за безбедност на сообраќајот, сакаме да испратиме апел до сите учесници во сообраќајот да покажат повисоко ниво на свесност, одговорност и будност во сообраќајот.....„за да патувањата имаат среќен крај“...

   

Страница 10 од 211

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер