English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Поетски бранувања - 2010

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

     За свечено одбележување на 8 ми Декември - Патронен празник на Библиотеката, Библиотеката на 07.12.2010 година, во (вторник) во 18 часот во салата за промоции организираше програмски  неколку културни активности. На почетокот пред присутните гости пригодно обраќање имаа г-дин Науме Ѓоргиевски директор на Библиотеката и г-ѓа Анета Стефановска пратеник во Собранието на Р. Македонија. Во програмата беа следните активности: промоција на книгите "Библиотеките во црквите и манастирите во Преспанско - пелагонискиот регион", "Зборник на научни трудови од научната средба 1100 години од смртта на Св. Наум Охридски", "Петта роднокрајна средба со битолските писатели од Македонија - зборник". Промотор на овие книги беше д-р Николче Велјановски - библиотекар советник. Потоа беа промовирани и следните две книги: "Значајни личности за Битола - култура" и "Повоените македонски писатели низ страниците на периодиката во НУУБ Св. Климент Охридски - Битола". Промотор на овие книги беше Благој Николов - библиотекар советник. Во рамките на оваа програма во холот на Библиотеката Драги Кабровски вработен во Библиотеката приреди  Изложба насловена "НУУБ Св. Климент Охридски (1945 - 2010)", изложбата беше комбинирана од извадоци и статии за Библиотеката објавени во периодичните публикации и фотографии за Библиотеката и текстовите и фотографиите беа каширани на картон. 

Подготвил Драги Кабровски

 

Посета на Библиотеката

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

На 28.09.2010 год. учениците при ОУ „Стив Наумов” од Битола, три паралелки од четврто одделение, организирано заедно со своите наставнички ја посетија Библиотеката. Посетата беше искористена за запознавање на учениците со работата на Библиотеката како културна установа, нејзините оддели и начинот на издавање на книгите. Исто така беа разгледани магацинот за чување на книги, детската библиотека, читалните и им беше објаснато како се врши пребарување на книги преку компјутерите кои се поставени во холот на Библиотеката. Големиот број на поставени прашања од страна на учениците, како и нивниот интерес воопшто кон пишаниот збор, она што го има во книгите и воошто функционирањето на Библиотеката несомнено говори за успехот од едни вакви посети кои се надеваме ќе ги има во голем број и во периодот кој претстои пред нас.

 

   

Мајкини стапалки

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На 21септември 2010 година, Националната установа Универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” и Друштвото на писатели на Македонија организираа промоција на најновата книга на Перо Дамчевски Коцин, “Мајкини стапалки”. Промотори на книгата беа: Петре Димовски писател од Битола и Марија Кубајска од Универзитетот “Гоце Делчев” од Штип. Исто така у;ество зеде и хорот “Стив Наумов” под диригенство на Љубо Трифуновски.

Читај повеќе: Мајкини стапалки

   

Страница 199 од 243

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер