English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

IFLA – 77 Светски конгрес за библиотеки и информации 2011

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Од 13-18 август 2011 година во Сан Хуан, Порто Рико се одржа 77-от по ред Конгрес на IFLA (Меѓународна федерација на библиотечни институции).
Овој настан се одржа во најголемиот конгресен центар на Карибите и технолошки најнапредниот во цела Латинска Америка. На истиот, во името на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола, беше г-ѓа Анета Стефановска, при што оствари контакти со многу претставници на библиотеки ширум светот и на тој начин се отвори можност и простор за понатамошна соработка во рамките на библиотекарството и Библиотеката како институција.
Сè ова придонесува кон застапување на Библиотеката во светски рамки и појавување на картата на библиотеките во светот како центар на збиднувања во нашата татковина.

 

Мини саем на книга „Битола чита“ од 15 јули до 15 август

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Летен попуст, голем избор на литература од 10 издавачки куќи од Република Македонија и голем интерес на читателската публика на Битола за понудата на ефтина книга и достапна за секого.

 

 

 

 

 

 

 

 

   

„Литературното творештво за деца низ перото на роднокрајните автори од Ванчо Николески до денес“

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Во рамките на програмата Бит фест 2011, на ден 03.08. - 04.082011 година, организиравме изложба на тема „Литературното творештво за деца низ перото на роднокрајните автори од Ванчо Николески до денес“. Покрај творештвото на Ванчо Николески беа изложени дела и на други еминентни детски автори од Битола.
Покрај изложбата се одржа и тркалезна маса на тема „Литературното творештво за деца низ перото на роднокрајните автори од Ванчо Николески до денес“. Излагања имаа; Радован П.Цветковски, Ѓорѓи Прчков, Петре Димовски, Милица Димитриевска Радевска, Добре Тодоровски, Елена Ѓорѓиевска Костадиновиќ, Јован Боцевски, Билјана Герас, Илче Стојановски, Милка Котевска и  Олга Димитриевска.
Целта  на настаните е да се почитува ликот и делото на Ванчо Николески, популаризација на литературното детско творештво, да се пренесе порака до новите генерации со елан да творат, создаваат и да дадат свој придонес кон збогатување на македонската литература, особено кон детското творештво како и да се мотивираат и стимулираат авторите да пишуваат за деца.

   

Страница 194 од 243

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер