Најавување

English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

12-та роднокрајна средба на битолските писатели

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

12-тата Роднокрајна средба на битолските писатели во Македонија како и секоја година на 26 мај 2017 год., во Роднокрајната читална на НУ Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ Битола се одржа Тркалезна маса на тема: Инспиративни моменти од мојата автобиографија.
Дваесетина роднокрајни писатели од Битола, Струга и Скопје меѓу кои Панде Манојлов, Владимир Костов (во отсуство), Никола Кочовски, Ѓорѓи Прчков, Радован П. Цветковски, Добре Тодоровски, Ванде Ганчевски, Весна Мундишевска Вељановска, Сања Мучкајева Видановска, Елизабета Јончиќ, Биљана Т. Димко, Вера Стојчевска Антиќ, Гордана Михаилова Бошнакоска, Христо Петрески (во отсуство), Ванчо Полазаревски, Петко Шипинкаровски и други ги прочитаа своите најинтересни моменти од својот живот кои влијаеле врз нивното творештво.
Раководител на проектот и модератор на средбата беше д-р Николче Вељановски. на почетокот присутните беа поздравени од директорката д-р Лили Бошевска.
Со едноминутно молчење му беше одадена почест на неодамна починатиот Богоја Таневски кој како роднокраен писател беше редовно присутен на Средбите.
Од ова традиционално дружење на битолските писатели, на есен, ќе произлезе и дванаесеттиот (12) по ред Зборник на излагања.
Како и секогаш Средбата е спонзорирана од Министерството за култура на РМ.

 

Завршен настан на проектот „Ние сме љубов“ 25.05.2017

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

   

„Млади поетски перформанси“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола започна да го реализира проектот „Млади поетски перформанси“, наменет за млади автори на поетски творби од Пелагонискиот регион, за  ученици од 5-9 одделение од основните училишта, ученици од средните училишта и млади на возраст од 18 до 24 години.
„Целта на проектот е да ги поттикнеме и мотивираме младите литературни творци да пишуваат, да го промовираат и афирмираат своето креативно творештво за прв пат да се објави, со што ќе  им се даде можност да се претстават пред пошироката јавност“, велат од библиотеката. Во поттекст на проектот е заложбата за силна и директна стимулација на творештвото на младите автори од нашата земја. Проектот опфаќа конкурс за доставување  на поетски творби, кој ќе биде распишан од  13.05. – 15.09.2017 година. Литературните творби треба да се достават, на адреса: Национална установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола, ул. „Пеце Матичевски“ бр. 39, 7000 Битола,   со назнака – За награден конкурс или на mail: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите . Резултатите ќе бидат објавени на веб страната и фејсбук профилот на НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола.
Најдобрите, најквалитетните творби   ќе бидат објавени во заедничката збирка на поезија и ќе бидат промовирани во  просторите на Библиотеката на датум кој  дополнително ќе се определи.Во рамки на проектот предвидени се  работилници со следниве теми „ Модерни текови и трендови во современата поезија“, „Предавање од областа на поезијата, посочување теми, „Пишување на песна и интерпретација на напишаната песна“,„Електронските алатки и можноста за промоција на поетското творештво на младите поети“, „Од развивање на идеја – дело до промоција на дело“.
Првата работилница  се одржа на ден 13.05.2017 година, во просториите на Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола, на која предавач беше младиот поет Филип Димкоски. Димкоски е автор на две збирки поезија „Најхранливи зборови од детска душа дарови“ (2010) и „Божилак на исконот“ (2014) која во 2016 година доби свое српско и свое бугарско издание. Димкоски исто така  е добитник и на  повеќе домашни и меѓународни награди. Соработувал со повеќе електронски и пишани медиуми во Македонија и Србија. Соработник е во додатокот за деца „Колибри“ во Нова Македонија, уредник-соработник е во издавачката куќа Едука МАК во Скопје, редовен водител е и член на Фестивалскиот одбор на Детскиот литературен фестивал „Ракатки“. Проектот е финансиран од министерството за култура на Република Македонија.

   

Страница 14 од 148

Сподели на Facebook
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер