Најавување

English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Активности по повод октомври - месец на книгата 2017

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Една од најважните функции на Библиотеката е популаризацијата на книгата и читањето, развивање на свеста и навиките за читање. Од друга страна важно и потребно е родителите да им читаат на децата уште од најрана возраст, при што покрај поминувањето на пријатни моменти во друштво со книгата, се стекнува и навика за читање и љубов кон книгата.
Октомври е месец на книгата, кога се трудиме да го поттикнеме читањето, и не само тоа, туку преку проектот „Сликовница за секое дете“ и „Месец на книгата“ – Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридеки“ - Битола, ќе го промовире читањето и моќта на книгата меѓу најмладите. Проектот е само еден од многуте проекти што го поттикнуваат и стимулираат читањето.
Неодамнешната промоција на книгата за деца „Кога тато ќе порасне“ од авторот Дан Оријан – амбасадор на Израел во Република Македонија, која беше презентирана во нашата Установа и како мултимедијално ЦД, предизвика голем интерес и внимание кај најмладите читатели.

Сето тоа ни даде инспирација дека книгата и нејзините вредности и достоинства треба да најдат место и да се пренесуваат и надвор од ѕидовите на библиотеката. Имено,тие вибрации и трепети Библиотеката ги ослушнува како потреби на заедницата.
Во таа смисла, Библиотеката во соработка со градинката „Снегулка“, на 5 октомври 2017 година (четврток), со почеток во 10 часот на најмладите ќе им го претстави мултимедијалното ЦД како и истоимената книга „Кога тато ќе порасне“ од Дан Оријан. Ова е моментот кога треба да побараме само да ја раскажат приказната. На овој начин децата ќе ја вежбаат својата меморија што доаѓа прво, што второ, а што трето. Децата ќе уживаат во раскажувањето на приказната од книгата која нема текст, туку многу слики. Тоа ќе им помогне да ги користат своите јазични вештини и креативноста.
Периодот на возраст од 6 до 10 години е многу важен за формирањео на односот на човекот кон книгата. Најпрво треба да се створи навика, дисциплина и култура кон читањето. Континуирано да се посвети време за читање дома, за што поддршката од родителите е многу есенцијална. Секако во овој процес важна улога покрај родителите имаат и наставниците во текот на воспитно – образовниот процес. Како што ќе им читате на вашите деца, со тек на време ќе имаат омилени приказни и ќе бараат повторно да им ги прочитате.
Во истиот месец во Библиотеката како воведување на нови практики во библиотечното работење, осмисливме активности за воведување на „Клуб на читатели за деца“, наменет за сите љубители на книгата.

Читај повеќе: Активности по повод октомври - месец на книгата 2017

 

Недела на забранети книги

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Книгите постојат сè додека некој чита или додека некој пишува. Забранетите книги се оние кои одредена категорија на луѓе ги смета за такви и кои сакаат истите да се тргнат од библиотекарските полици, книжарите и училиштата или да се уништат. Цензурата е секогаш политички, религиозно или етички обоена, а со самата забрана се излегува од рамката на спонтан развој на мислата на едно општество. Според тоа, основната цел на оваа акција е ширење на свеста за слободата на читање и слободниот пристап до информациите.Покрај забраната на книги заради религиозни причини или морални ставови често се објавувала и цензура под идеолошки притисок, кој најчесто го спроведувала државата. Во некои земји, властите дури и во денешно време наметнуваат што е морално да се чита врз основа на лични убедувања на поединци - на пр. во Иран (јануари, 2011) забранети се книгите на Паоло Коелјо, а во Русија имаше неуспешна иницијатива да се забранат Набоков и Маркез односно нивните дела: „Лолита“ и „Сто години самотија“, кои се наведуваат како дела што поттикнуваат „перверзни страсти и ги прават поединците несреќни“. Сепак, да им се овозможи на луѓето да читаат што сакаат и да им се даде слобода сами да доаѓаат до заклучoци и да развијат сопствени ставови и критичко мислење за нештата е еден од предусловите на секое одговорно општество. Неделата на забранети книги се одбележува ширум светот, уште од 1982 година. Оваа недела беше одбележана и во битолската библиотека, а со цел читателите да се запознаат се повеќе со насловите кои се забранети, изложбата на забранети книги ќе биде продолжена до 7 октомври.

 


   

Дискусија за Глобалната Визија за библиотеките

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

На ден 22.09.2017 г., во организација на Здружението за равој и иновации на библиотеки „ИНОВА ЛИБ“, во просториите на Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје, беше одржан состанок на тема: Дискусија за Глобалната Визија за библиотеките.
https://vimeo.com/229551467
На истиот состанок беа дискутирани повиците за гласање кои ги испраќа IFLA Global Vision со цел да се развие една севкупна дискусија во однос на заедничките прашања кои ги засегаат сите библиотекари и библиотеки ширум светот. Секоја библиотека и секој библиотекар има право да го даде својот глас и своето мислење по однос на неговата професија и визијата која ја има за институцијата во која работи, а вкупните заклучоци ќе бидат сублимат од ваквото гласање.
На состанокот, како претставници на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола беа присутни следните колеги:
Јелена Петровска - директор
Фатма Бајрам Аземовска - оддел за популаризација на книгата
Александар Крстев - оддел за информации. Повеќе информации на следниот линк https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10155790556823679

   

Страница 11 од 157

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер