Настани

Изложба -100 години од раѓањето на Блаже Конески

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во холот на Библиотеката е поставена изложба на тема „100 години од раѓањето на Блаже Конески“.
Оваа година е посветена на Блаже Конески (19 декември 1921 – 7 декември 1993)  кој е најзначајната фигура на македонскиот 20 век. Тој беше филолог, поет, прозаист, есеист, литературен историчар, преведувач, професор на Филозофскиот факултет во Скопје и академик – прв претседател на Македонската акадамија на науките и уметностите (МАНУ).

Во негова чест НУУБ „Св.Климент Охридски“- Битола во периодот од 8 до 17 декември ќе организира низа настани со учениците од основните и средните училишта.
Изложбата ја подготвија: Илче Стојановски, д-р Јасминка Кочовска, Слободан Пачовски, м-р Гордана Ѓоргиевска Неделковски и Марија Марковска.

Повеќе фотографии од изложбата погледнете на следниот линк: NUUB Facebook

 

Програма по повод одбележувањето на патрониот празник на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

   

Пријавување на заинтересираните за присуство на настаните по повод патрониот празник на НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Почитувани.  По повод патрониот празник на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола и настанот по повод „2021 година - 100 години од раѓањето на Блаже Конески“, на ден 07.12.2021 година со почетокот во 18 часот во просториите на Библиотеката ќе се прикажи филм посветен на животот и делото на Блаже Конески.

Филмот „Бесмртноста на Блаже Конески“ е подготвен од авторката Искра Талевска, дипл. професор по англиски јазик и книжевност и ментор проф. д-р Силвана Нешковска.
Пријавувањето на заинтересираните е до 03.12.2021 година на емаил: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите   со назнака за присуство на настанот за животот и делото на Блаже Конески.

Со оглед на Ковид протоколите местата се ограничени. Со што право на присуство ќе имаат прво пријавените се до моментот на пополнување на местата. Сите што ќе се пријават ќе добијат повратни информации за присуство.
На денот на настанот со себе треба да понесете сертификат за вакцинација, согласно препораките за одржување на културни манифестации во Ковид пандемија.

   

Страница 10 од 314

Сподели на Facebook