English French German Macedonian

Панихида на гробот на Павел Шатев

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод 69 годишнината од смртта на македонскиот револуционер и гемиџија Павел Шатев денес денес беше одржана панихида на неговиот гроб во Светонеделските гробишта во Битола. Бил еден од великаните на македонското револуционерно движење во периодот пред и по Илинденското востание.

Поради неговите заложби за самостојна Македонија за време на социјалистичка Југославија се  судрил со социјалистичкиот режим, па бил уапсен како државен непријател и испратен во домашен притвор во Битола на две години. Тука и починал, далеку од своето семејство, а по наредба на властите неговиот гроб бил издвоен од почивалиштата на Илинденците.
На панихидата беа присутни директорот   г-дин Науме Ѓорѓиевски и  претставници од НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола, директорот на Историскиот архив на Македонија д-р Зоран Тодоровски, проф. д-р Виолета Ачковска, Предраг Димитровски

 

Сподели на Facebook