Тефтерчиња со мисла за книгата и читањето

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )
На ден 20.10.2021 година се одржа втората работилница во просториите на НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола во која учество зедоа учениците од четврта година графичка струка, графички техничари под менторство на професорките Весна Мундишевска-Велјановска и Катерина Спасовска-Маурдева.
При посетата на библиотеката учениците има можност да се запознаат со работата на секторите во библиотеката, а воедно да видат и како течи процесот на реставрација на книги, која им ја покажа библиотекарски помошник Јулијана Христовска-Кулевска од заштита и репрографија на книгата.
Потоа учениците започнаа со втората фаза од работилницата во која извршија опшивање и режење на тефтерчињата.
Преку оваа работилница учениците имаа можност да учат, да се забавуваат, но воедно да видат дека нивната струка е доста побарувана на пазарот на трудот.
За реализација на овие соработки директорот на СОУ„Таки Даскало“-Битола Добре Босилковски и директорот на НУУБ„Св. Климент Охридски“-Битола Бојан Стефановски потпишаа меморандум за соработка.
Подготвил м-р Гордана Ѓоргиевска-Неделковски
Повеќе погледнете на следиот линк
Сподели на Facebook