English French German Macedonian

Учество на „Меѓународна конференција на библиотекари, иноватори и креативци“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Битолските библиотекарки беа дел од „Меѓународната конференција на библиотекари, иноватори и креативци“ која оваа година  се одржа во Крушево од 10-ти до 12-ти мај.
На Конференцијата  учествуваа 110 библиотекари од сите библиотеки во Р.С. Македонија, како и гости од Србија, Бугарија и Германија.
Конференцијата е под слоганот „Влези во дигитален свет“ и ја дефинира овогодишната тема - „Насоки за дигитализација на културното наследство во библиотеките“ .
Во рамките на Конференцијата  се одржаа две работилници кои ги водеа стручни професионални предавачи.  Првата  „Гемификација во библиотеките“ претставува нов тренд во библиотечното работење и иновативен пристап кон процесите на учење, што е многу важно за библиотекарите за соодветен пристап кон младата популација. Предавање и обука  одржа Мирко Марковиќ, библиотекарски советник од Интернет Клу,сектор за библиотеке, архиве и музеје,  сертицифиран предавач од Р. Србија.
Втората работилница  „Стратешките принципи и цели на дигитализацијата“ содржеше предавања и насоки за дигитилизација во библиотеките  од емининтните стручњаци од областа на библиотечното работење од Универзитетската и Народната библиотека од Белград, д-р Адам Софрониевиќ и Мирољуб Стојановиќ, раководителка на одделението „Информациски ресурси. Дигитален центар“ Радосвета Радева и  Hartmut Janczikowski од  Хамбург Германија кој присутните ги воведе во светот на модерна технологија и паметни уреди и најнови трендови како “magic box”.
Искуствата и знаењата од Конференцијата ќе бидат архивирани и ќе послужат за идни обуки на сите вработени во институциите чија задача е дигитализирање на културното наследство.
„Меѓународна конференција на библиотекари, иноватори и креативци“ е дел од Програмата во областа на културата од јавен интерес за Град Скопје за 2019 година и целосно подржана од Градоначалникот на Град Скопје. Конференцијата ја организираше  ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје.

Сподели на Facebook
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер