English French German Macedonian

Промоција на поемата „Судбината на буквите“

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Во организација на НУУБ Битола, денеска (11.05.2018) беше промовирана поемата „Судбината на буквите “од Мирјана Стојановска, во издание на Здружението за наука и култура „Нова“. Книгата ја промовираше писателот д-р Христо Петрески, а стихови читаше алтернативната актерка Ана Жежовска. Поемата содржи десет пеења-светлини и секоја ги носи буквите од името „Македонија“: М-прва светлина, А-втора светлина, К-трета свтлина итн. Поемата е зрел и кохерентен поетски ракопис, кој гради филозофско-мисловни трактати и поставува современи егзистенцијални прашања за нашата земја, за јазикот и кирилското писмо. Движејќи се низ времето, низ историјата, поемата создава повеќе слоеви и кодови кои избиваат со поетска светлина. На следниот линк следат повеќе фотографии  https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10156536503428679

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер