English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Литературен клуб ,,Желание- Думание“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

 

Kако дел од НУУБ Св. Климент Охридски – Битола, започнува да работи литературниот клуб ,,Желание- Думание“, литературен клуб што во својата програма има зацртано цели и активности што ќе им помогнат на младите, оние кои го љубат пишаниот збор да го промовираат. Во рамките на литературниот клуб најавуваме сектор за пишување на литературни текстови, организирање литертурни читања, конкурси и издавачки сектор.

Литературниот клуб е отворен за сите оние кои го љубат и негуваат пишаниот збор, особено за младите луѓе, за учениците.

Во литературниот клуб ќе членуваат членови од најразлични генерации - ученици од основните училишта, средношколци и возрасни автори кои веќе се имаат појавено со сопствени книги. Членовите на литературниот клуб во принцип ќе се состануваат еднаш неделно. На работните средби ќе се читаат литературни творби на членовите, ќе се водат разговори по нив, ќе се разговара за писатели од македонската и светската литература, за карактеристиките на книжевните правци во литературата, за актуелните случувања и остварувања на полето на литературата и сл.

Литературниот клуб е формиран за да ги стимулира креативноста и литературното творештво, да ги афирмира литературните вредности од македонската и светска книжевност, а преку тоа да го афирмира и македонскиот јазик и македонското творештво. Литературниот клуб посебно внимание ќе им посветува на новосоздадените творби од членовите на клубот и подобрувањето на стилот на изразувањето, да се негува правоговорот и совладувањето на вештините на реториката и критичкото толкување на уметничките дела.

Преку разни форми на работа: литературни средби, литературни читања, трибини, промоции, средби со автори, објавување периодични публикации и слично во литературниот клуб ќе се обработуваат дела од веќе потврдени автори, ќе се надоградуваат претходните знаења на членовите според принципите на работилница за креативно пишување.

Членувањето во клубот е на доброволна основа, бројот на членовите и нивната возраст не е ограничена.

 

 

 

 

Mediterannean Action Day

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Медитеранот е една од најпосетуваните туристички дестинации во светото, но притоа и една од најзагадените меѓу нив. Голем дел се должи на нафтеното загадување на воздухот и животната средина воопшто.

Ова е причина меѓународната организација Mediterannean Information Office - Education for culture and sustainable development (MIO-ESCDE) со седиште во Атина, Република Грција да ја иницира кампањата Mediterannean Action Day во декември.

Во рамките на оваа меѓународна соработка, членовите на невладината организација Биосфера во партнерство со НУУБ „Св.Климент Охридски„ - Битола го спроведуваат проектот „Одржливо производство и потрошувачка за заштита на Медитеранот“.

   

„Ликот и делото на народните херои Стив Наумов и Елпида Караманди од призмата на младите поети“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во пресрет на одбележувањето на 4-ти Ноември - Денот на ослободувањето на Битола, НУУБ „Св.Климент Охридски“ од Битола, на ден 02.11.2011 год. (среда) со почеток во 12 часот во холот на Библиотеката  приреди комбинирана изложба и литературно читање за „Ликот и делото на народните херои Стив Наумов и Елпида Караманди од призмата на младите поети“.

 

 

 

 

   

Страница 188 од 239

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер