English French German Macedonian

Настани

Одбележување на денот на мајчиниот јазик

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во рамки на одбележувањето на Меѓународен ден на мајчиниот јазик 21.02.2020 како втора активност беше посетата на децата од големата група при градинката „Снегулка“ - Битола. Децата од оваа група имаа можност од страна на библиотекарката Гордана Ѓорѓиевска-Неделковски да видат како изгледа 3Д сликовница и воедно да ја слушнат приказната за „Јовче и дрвото грав“. Голема благодарност до директорката Лидија Тфирст Митревска од градинката „Естреја Овадија Мара“ - Битола, негователките Гзиме Коминовска, Силвана Ристевска и воспитувачката Лилјана Петровска кои повторно не примија во нивната група.

Ги повикуваме сите заинтересирани градинки, приватни детски градинки и центри за ран детски развој да не контактираат за активности - бидете и вие дел од магичните приказни. На следниот линк следат повеќе фотографи:https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10158234027138679&__tn__=-UC-R

 

 

 

21 февруари - Меѓународен ден на мајчиниот јазик

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола со низа настани го обележа 21 февруари - Меѓународниот ден на мајчиниот јазик. На ден 21 февруари 2020 година, учениците под менторство на наставниците читаа поетски творби на македонски, албански, ромски, турски, влашки, англиски и француски јазик. На почетокот на настанот директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола м-р Бојан Стефановски го истакна значењето од зборувањето и творењето на мајчиниот јазик. Потоа на учениците и менторите им подели благодарници за нивното учество. Во светот денеска се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, кој УНЕСКО го прогласи на 30-тата сесија на Генералната конференција во 1999 година.

Читај повеќе: 21 февруари - Меѓународен ден на мајчиниот јазик

   

Одбележување на денот на мајчиниот јазик

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во рамки на одбележувањето на Меѓународениот ден на мајчиниот јазик на ден 21.02.2020 година една од активностите беше посетата на децата во градинката „ Пролет“ - Битола . Децата имаа можност да ј слушаат приказни за Бон тон И „Како да се однесуваме во парк“. Голема благодарност до директорката Лидија Тфирст Митревска од градинката „Естраја Овадија Мара“ - Битола, до воспитувачките и негувателките од големите групи за покажаниот интерес како и на библиотекарите Вера Марковска, Јасминка Кочевска и Слободан Пачовски.

Читај повеќе: Одбележување на денот на мајчиниот јазик

   

Страница 8 од 251

Сподели на Facebook