English French German Macedonian

Настани

Промовирана книгата „Мојот професор пророк“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

на 16.07.2017 година  во просториите на битолската библиотека  се одржа промоција на книгата „Мојот професор, пророк“ од македонската книжевна историчарка и теоретичарка Вера Стојчевска-Антиќ.
Книгата му е посветена на Блаже Конески, каде што авторката го опишува својот однос со него, како и нејзин коментар за некои од песните на Блаже Конески. На настанот поздравно обраќање имаше д-р Лили Бошевска – директорка на НУУБ„Св.Климент Охридски“ – Битола, следуваше изведба на песни од Блаже Конески од ученикот Божидар Николовски.

Читај повеќе: Промовирана книгата „Мојот професор пророк“

 

„Мојот професор, пророк“ - Вера Стојчевска Антиќ

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Почитувани,

чест ние е да Ве поканиме на  промоцијата на книгата „Мојот професор, пророк“ од македонската книжевна историчарка и теоретичарка Вера Стојчевска-Антиќ. 
Книгата му е посветена на Блаже Конески, каде што авторката го опишува својот однос со него, како и нејзин коментар за некои од песните на Блаже Конески.
Промоцијата ќе се одржи на ден 09.06.2017 (петок) со почеток во 12 часот во просториите на библиотеката.
На настанот поздравно обраќање ќе има д-р Лили Бошевска - директорка на НУУБ„Св.Климент Охридски“ - Битола, ќе следува изведба на песи од Блаже Конески од ученикот Божидар Николовски.
Промотор на книгата „Мојот професор пророк“ е проф.д-р Александар Стерјовски.
- Конески беше мој професор, а потоа станавме колеги. Во книгата има и наши разговори, како и мое видување на некои од неговите дела. Тој е од преголема важност, но неговото дело не е доволно признаено. Затоа и книгата ја завршувам нарекувајќи го Џинот од Небрегово - вели професорката Стојчевска-Антиќ.
Вера Стојчевска-Антиќ научниот век го помина на филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, од местото асистентка сè до пензионирањето. Таа беше првата директорка на Институтот за македонска литература во основање. Избрана е за почесна членка на Друштвото на писателите на Македонија и е прва членка од Македонија во Американската славистичка асоцијација.

   

Завршен настан на проектот „Ние сме љубов“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На ден 25.05.2017 година во Националната установа Универзитетска библиотека Св.Климент Охридски“ - Битола, се одржа завршниот настан на проектот „Ние сме љубов“.

„Ние сме Љубов“ е литературен, музички и танцов перформанс во организација на Националната установа Универзитетска Библиотека „Св. Климент Охридски“- Битола за деца и млади со посебни потреби, деца од Заводот за рехабилитација на деца со оштетен слух, говор и глас и други проблеми во развојот „Кочо Рацин” Битола, лица со даунов синдром и пречки во развојот кои се дел од Центарот за поддршка на лица со интелектуална попреченост – „Порака“, во соработка со деца, членови на модерниот балет во „Анастасија Центар“. Овој перформанс има за цел да ги обедини сите деца и млади преку уметничките изразни средства. Одбрана е темата „Љубов“ како основна нишка на постоењето која ги поврзува и испреплетува сите човечки битија. Кореограф и музички педагог во проектот е Стефанија Милевска. Раководител на проектот е Анастасија Милевска (виш библиотекар во Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ - Битола ). Проектот е финансиран од Министерството за култура на Република Македонија.

   

12-та роднокрајна средба на битолските писатели

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

12-тата Роднокрајна средба на битолските писатели во Македонија како и секоја година на 26 мај 2017 год., во Роднокрајната читална на НУ Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ Битола се одржа Тркалезна маса на тема: Инспиративни моменти од мојата автобиографија.
Дваесетина роднокрајни писатели од Битола, Струга и Скопје меѓу кои Панде Манојлов, Владимир Костов (во отсуство), Никола Кочовски, Ѓорѓи Прчков, Радован П. Цветковски, Добре Тодоровски, Ванде Ганчевски, Весна Мундишевска Вељановска, Сања Мучкајева Видановска, Елизабета Јончиќ, Биљана Т. Димко, Вера Стојчевска Антиќ, Гордана Михаилова Бошнакоска, Христо Петрески (во отсуство), Ванчо Полазаревски, Петко Шипинкаровски и други ги прочитаа своите најинтересни моменти од својот живот кои влијаеле врз нивното творештво.
Раководител на проектот и модератор на средбата беше д-р Николче Вељановски. на почетокот присутните беа поздравени од директорката д-р Лили Бошевска.
Со едноминутно молчење му беше одадена почест на неодамна починатиот Богоја Таневски кој како роднокраен писател беше редовно присутен на Средбите.
Од ова традиционално дружење на битолските писатели, на есен, ќе произлезе и дванаесеттиот (12) по ред Зборник на излагања.
Како и секогаш Средбата е спонзорирана од Министерството за култура на РМ.

   

Завршен настан на проектот „Ние сме љубов“ 25.05.2017

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

   

Страница 1 од 84

Сподели на Facebook
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер