Настани

Изложби 07.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 07.02.1812 г. Роден е Чарлс Дикенс, англиски писател. Од романите најпознати му се “Дејвид Коперфилд”, “Оливер Твист”и “Пиквиковиот клуб”, во кои ја прикажува целата беда на викторијанска Англија, со изразени симпатии кон угнетените. Умре во 1870 година.
 

Изложби 07.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 2 Гласа ) 07.02.1478 г. Роден е Томас Мор, англиски хуманист, државник, писател на социјални, историски и на теолошки списи, родоначалник на утопискиот социјализам. Негово најпознато дело е политичко-филозофскиот роман “Утопија”.
   

Изложби 31.01.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 31.01.1933 г. Умре Џон Голсворди, англиски писател. Автор е на познатата трилогија на семејството Форсајт (“Сага за Форсајтовите”, “Модерна комедија” и “Крај на делото”). Во 1932 година ја доби Нобеловата награда за литература. Роден е на 14.08.1867 година.
   

Страница 287 од 314

Сподели на Facebook