Настани

Изложби 09.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 09.02.1881 г. Во Петроград умре Фјодор Достоевски, голем руски и светски писател. Неговото влијание врз развојот на светската литература е од извонредно значење. Поради револуционерната активност беше прогонет во Сибир. Меѓу неговите најпознати дела се романите и расказите “Бедни Луѓе”, “Бели ноќи”, “Злосторство и казна”, “Браќата Карамазови”, “Идиот”, “Записи од мртвиот дом” и други. Роден е во Москва на 11.11.1821 година.
 

Изложби 08.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 08.02.1828 г. Во Париз е роден францускиот писател Жил Верн, автор на многу книги за деца.
   

Изложби 07.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

07.02.1876 г. Во Цариград умре Партениј Зографски, прв македонски учебникар, филолог, фолклорист, еден од најистакнатите културни и црковни работници од 19 век во Македонија и прв македонски митрополит. Роден е во Галичник во 1818 година.

   

Страница 286 од 314

Сподели на Facebook