Настани

Изложби 13.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 13.02.1947 г. Во Скопје е основано Друштвото на писатели на Македонија. Основачи беа Блаже Конески (прв претседател), Димитар Митрев, Славко Јаневски, Ацо Шопов, Владо Малески, Ристо Крле, Васил Иљоски и Иван Точко.
 

Изложби 10.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 2 Гласа ) 10.02.1898 г. Роден е германскиот писател Бертолд Брехт. Негови најпознати дела се “Бал”, “Мајката Коураж и нејзините деца”, “Просјачки роман” и “Добриот човек од Шеуан”.
   

Изложби 10.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 10.02.1837 г. Во Петроград, од раните добиени во двобојот со францускиот авантурист Дантес, умре Александар Сергеевич Пушкин, еден од најголемите руски и светски писатели. Наоѓајќи се во почетокот на рускиот реализам го напиша романот “Евгениј Онегин”, дело за кое Белински рекол дека претставува “енциклопедија на рускиот живот”. Други негови познати дела се историската драма “Борис Годунов” и прозните дела “Пиковата драма”, “Капетановата ќерка” и други. Роден е во Москва, на 6.6.1799 година.
   

Страница 285 од 314

Сподели на Facebook