Настани

Изложби 21.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 2 Гласа ) 21.02.1984 г. Во Станица Бешенскаја во Ростовската област  на Дон, умре Михаил Шолохов, еден од најпознатите руски писатели. Најпознати негови дела се “Тихиот Дон”, “Донски раскази”, “Разорана ледина”, “Судбината на човекот” и други. Во 1965 година ја доби Нобеловата награда за литература. Роден е во Станица Бешенскаја, на 24.05.1905 г.
 

Изложби 18.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 18.02.1950 г. Умре словенечкиот писател и револуционер Прежихов Воранц. Роден е во 1893 година.
   

Изложби 17.02.2009 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас ) 17.02.1673 г. Умре Жан Батист Поклен Молиер, француски писател и артист, еден од најголемите комедиографи на светската книжевност. Автор е на 33 театарски дела во кои ги исмева тогашното опшество, расипаноста и лакомоста на аристократијата. Најпознати негови дела се “Тартиф”, “Дон Жуан”, “Жорж Данден”, “Скржавец”. Роден е во Париз, на 15.1.1622 година.
   

Страница 283 од 314

Сподели на Facebook