Настани

700 години од смртта на Данте Алигиери

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод „700 години од смртта на Данте Алигиери“, во холот на Библиотеката НУУБ Св. Климент Охридски - Битола, беше поставена тематска изложба.
Изложбата со своја програма ја збогатија ученици од СОУ„Таки Даскало“ - Битола, под менторство на проф.Николина Поповска.
Агилиери е писател на многу значајни дела напишани на италијански и латински јазик, но пред сè на монументалната поема Божествена Комедија, која претставува едно од најзначајните литературни дела на сите времиња во кое се раскажува за патување во задгробниот живот. Во поемата, поделена на три дела – Пекол, Чистилиште и Рај, се претставени религиозните и филозофски концепти на тој период и се среќаваат бројни познати личности од Италија и современици на авторот, коишто се трансформираат во универзални архетипови, дотаму што тие дури и денес се актуелни.

Повеќе фотографии на следниот линк: NUUB Facebook

 

Продолжуваме со кампањата „Да им читаме на глас„

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Овој пат во НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола ни дојдоа учениците од IV-г и IV-в одделение од ООУ„Стив Наумов“-Битола со своите наставници Никола Пискачев и Ирена Мацевска.
Учениците имаа можност да уживаат во прекрасните раскази „Пиштолче од дрво“ и „Чудотворен Кавал“ од македонскиот автор Ванчо Николевски, извадок од книгата „Раскази“, која им ја прочита библиотекарот Јасминка Кочевска.
Повеќе фотографии на следниот линк: Facebook - NUUB

 

 

   

Работилница со учениците од V-a и V-б одд. од ООУ„Стив Наумов“- Битола

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

На 28.10.2021 година во НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола се одржаа две работилници со учениците од V-a и V-б одд. од ООУ „Стив Наумов“- Битола.
Учениците заедно со своите наставнички Анжелика Петковска и Виолета Цигарида имаа можност овој пат покрај тоа што слушнаа прекрасната басна во вториот дел да изработуваат оригами. Оригамите се техника која е многу интересна и креативна за учениците.
Во првиот дел од работилницата нашите библиотекари Гордана Ѓоргиевска Неделковски и Ирена Котевска им ја прочитаа прекрасната басна „Мајмунски работи“ од Киро Донев извадок од книгата „Басни “избор.

Додека во вториот дел, им беше покажан начинот на изработка на оригамите. Учениците во пријатна атмосфера изработија: срце плик и оригами срце. Радоста беше обострана, заедно творевме и уживавме. Уште една работилница ја завршуваме со насмеани детски лица.
Повеќе фотографии од овој настан на следниот линк: NUUB Facebook

   

Страница 8 од 303

Сподели на Facebook