Настани

Други активности 22.05.2007 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

ВТОРА РОДНОКРАЈНА СРЕДБА НА ПИСАТЕЛИ

Во организација на Библиотеката на 22 Мај 2007 година, (вторник) во 12 часот во салата за промоции во Библиотеката со работа започна Втората роднокрајна средба на Битолски писатели од Р. Македонија. Присутните писатели и гости ги поздрави директорот на Библиотеката г-дин Науме Ѓорѓиевски кој воедно и ја отвори средбата. Средбата ја водеше г-ѓа Силвана Петрова.

 

Предавања 17.11.2008 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа ) ТРИБИНА НА ТЕМА:
“БАЛКАНСКАТА САГА”

Француската Аијанса од Битола го покани Господинот Луан Старова за една конференција која се одржа на 17 Ноември 2008 година, во салата за промоции на Библиотеката во 18 часот на тема: “Балканската сага” и приемот на неговата последна книга во Франција насловена Во потрага по Елен Лебовитз.
Балканската сага на господинот Старова (десет тома) е преведена на повеќе јазици и европската литературна критика ги става неговите дела помеѓу романите на Исмаил Кадаре и Данило Киш. Старова е член на МАНУ. Тој имаше универзитетска и дипломатска кариера. Тој беше првиот Амбасадор на Република Македонија во Франција.
   

Предавања 23.05.2008 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа ) ТРКАЛЕЗНА МАСА
Следниот ден (петок) во 12 часот во роднокрајната читална беше организирана Тркалезна маса со роднокрајните битолски писатели од Македонија на тема  “Главниот лик - проекција на авторовата визија”.
   

Страница 294 од 314

Сподели на Facebook