Настани

Други активности 04.12 (четврток) во 11 часот

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа ) “ПОЕТСКИ БРАНУВАЊА 2008”.
По петнаесетти пат се одржаа во салата за промоции на Библиотеката со почеток во 11 часот. Со свои лични творби учество зедоа 80 ученици од Основните училишта од градот со по една лична творба поезија. Библиотеката обезбеди награди за најуспешните лични творби и истите им ги врачи директорот на Библиотеката г-дин Науме Ѓоргиевски. Прва награда освои Марија Здравеска од ОУ “Даме Груев”, две втори награди за: Марија Станојовска од ОУ “Св. Климент Охридски”и Лина Лумбуровска од ОУ “Гоце Делчев”, три трети награди за: Катерина Ѓорѓиевска од ОУ “Стив Наумов”, Гордана Стојановска од ОУ “Тодор Ангелевски” и Теодора Веловска од ОУ ““Коле Канински. 
Жири комисијата во состав г-дин Илија Мерковски претседател, г-дин Драги Кабровски член и г-дин Илче Стојановски член одлучи да додели три трети награди, две втори и една прва награда и од вкупно осумдесет лични творби издвои 30 поуспешни кои ќе бидата објавени во Билтен од литературната манифестација  кои ќе го изготви г-дин Драги Кабровски вработен на културни активности во Библиотеката.  

- Инфо креативен центар
Во овој дел од промоцијата во холот на Библиотеката пред присутните гости под раководство на г-ќа Анастасија Милевска вработена во Библиотеката се претставија младите креативци со свои точки придружувани со музика.

 

Други активности 03.12.2008 г. (среда) во 12 часот

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Националната установа Универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” од Битола за одбележување на својот Патронен празник “Св. Климент” 08.12.2008 г. изготви
Програма
на културни активности и тоа:
03.12.2008 г. (среда) во 12 часот
Поздравна реч пред гостите одржа г-дин Науме Ѓоргиевски директор на Библиотеката “Св. Климент Охридски”.
Промоција на
- Зборник Трета роднокрајна средба, која се одржа во Библиотеката на 22.05.2008 година во роднокрајното одделение и салата за промоции на Библиотеката под медијаторство на Николче Велјановски.
Претставување на
- Одбрани дела од Ѓорѓи Прчков. Промотори: Панде Манојлов и д-р Николче Валјановски

   

Други активности 21.11.2008 г.

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа ) РЕПУБЛИЧКИ НАТПРЕВАР
“МЛАДИ БИБЛИОТЕКАРИ “ ВО КОЧАНИ

Во петокот на 21.11.2008 година, во Јавната општинска установа Библиотека (ЈОУБ)  “ИСКРА” во Кочани во 11 часот во организација на Друштвото на библиотекарите на Македонија беше одржан деветтиот Републиучки натпревар “Млади библиотекари” до 14 годишна возраст. На натпреварот учество зедоа 24 натпреварувачи од сите Библиотеки од Македонија.
Првото место со максимален број на бодови го освои Мартин Јоновски од ОУ “Даме Груев” како претставник од Националната установа - Универзитетска библиотека “Св. Климент Охридски” од Битола.
Наградите и Дипломите на учесниците ги врачи претседателот на Библиотекарското друштво на Македонија г-дин Кирил Ангелов од Скопје.
   

Страница 290 од 314

Сподели на Facebook