English French German Macedonian
Сподели на Facebook

Моментално посетители

Има 22 гости присутни
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Мета му станав на секого
откакого научив да гаѓа
со стрела.

Суфи, мудрец


Секој човек крие желби во себе
за крал. Тој би сакал да може
се против другите, а другите
да не можат ништо
против него.
Сенека


Будалиот ја гледа дури на
крајот,паметниот во средината,
а само мудриот ја гледа целта
уште при првиот чекор.

Рикерт


Немој да веруваш во успех.
Кога се оди по твоите желби,
тогаш треба најмногу да се
плашиш од неуспех.
Спиноза


Ако успееме да ги победиме
своите страсти, тоа е повеќе
заради нивната слабост
отколку заради нашата сила.
Ла Рошуфко


Разумот може да ни каже што
треба да избегнуваме, но
единствено срцето ни кажува
што треба да работиме.
Жубер


Човековата среќа е составена
од исто толку делови колку
што уште и недостасуваат.
Босие


Подобро е да се работи со луѓе
кои посакуваат нешто, отколку
со оние што веќе го постигнале
тоа што го сакале.
Бекон


Двајца пријатели не се сакаат
на ист начин. Едниот бакнува,
а другиот го подметнува
образот.
Ками


Парите се како жена: за да ги
сочуваш треба да се занимаваш
со нив, инаку ќе усреќат друг.
Сафир


Само една работа на светот
е полоша од озборувањето,
да не бидеш озборуван.
Миксат


Правило на мудреците е да
ги остават работите, пред
работите да ги остават нив.
Грацијан


Набљудувајќи го светот би
можеле да се посомневаме
во вредностите на жената.
Но, кога ќе помислиме на
својата мајка, престанува
секој сомнеж.
Лакордер


Постои и љубов којашто
скоро и не познава неверство,
тоа е  љубовта спрема себе.
Карајан


Настојувај во препирката
зборовите да ти бидат меки,
а доказите цврсти.
Толстој


Бидејќи не е можно да се
менуваат луѓето, се менуваат
законите.
Блејк


Зависта не е ништо друго
туку омраза кон туѓата
супериорност.
Монтегаза


Жената останува без зборови
само кога се бакнува.
О’Хенри


Духот го прави човека благороден,
а не потеклото.
Сенека


Внимавај со извинувањето,
да не ја направиш грешката
поголема.
Шекспир


Кога детето ќе излаже не
велете му дека е лажго, инаку
тоа брзо ќе го изгуби достоин-
ството. Исто е и со возрасните.
Рихтер


Човекот е создаден да работи
и  да се бори; кој не прави така,
мора да пропадне.
Тесла


Колку што повеќе се сакаш
себе си, толку повеќе си
сопствен непријател.
Ебнер-Ешенбах