Неверојатно интересни 20 наслови на книги наменети за децата

Почитувани читатели, Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“– Битола за вас денес издвои дел од големиот избор на наслови наменети за читателите од детскиот оддел. Овој оддел располага со голем број на наслови покрај лектирните изданија. Затоа за сите љубители на добрата книга ние ги издвоивме следниве наслови:

1. Еднаш и тогаш- Морис Грицман- Сите заслужуваат да имаат нешто добро во животот барем еднаш и тогаш… со малку надеж може да се стигне многу далеку….

2. Капетанот Торнадо- Миливај Матошец- Морето е сино, како и небото….Стариот морски волк не им верува многу на луѓето од копното. Ниту на возрасните, ниту на децата….

3. Магично дрво- Анджеј Малешка- Неверојатни авантури, опасности и магии…мост на светлина и големо цунами…

4. Кралот на Каторен- Јан Терлоу-Шесмина алчни министри ја презедоа власта со изговор дека го бараат новиот крал, но ништо од тоа- цели седумдесет години. Тогаш однедадеж, пред портите на кралската палата се појави едно момче….

5. Изброј ги ѕвездите- Лоис Лаури- …Храброста се чини како нејасна доблест, што ја поседуваат витезите што убиваат змејови во приказните што и ги раскажуваше на помалата сестра, Кристи…

6. Џорџ и големиот прскот- Луси и Стивен Хокинг- Дали некогаш сте сакале да патувате во вселената?

7. Јавачот на божилак – Горјан Петревски

8. Супер вештерката, мачката и шесте волшебни колачиња- Билјана С. Црвенковска- едно  неверојатно девојче кое не сака да си го откие името.. една исто толку неверојатна мачка….

9. Ученикот на ренџерот – Пустошит на Горлан- Џон Фланаган

10. 110 улици- Малгожата Гутовска- Адамчик-Грајево е токму гратчето кое има 110 улици …

11. Педи Кларк Ха Ха Ха- Роди Дојл- ..приказна раскажана од гледна точка на едно десетгодишно момче..

12. Големата церемонија- Маура Налини- во кралската академија започнува Церемонија за доделување волшебни миленичиња..

13. Чудесната светлина- Тери Прачет- дедека се движи кон, се чини, неизбежен судир со злокобната црвена ѕвезда…

14. Мачки детективи- Кој го украде знатниот мачор?- Александро Гати и Давиде Моносиното- тие се најспособните детективи во Париз. Четири, со шепи, опаш и мачешка..интуиција!…

15. Принцезата Кети и сребреното пони- Вивијен Френч

16. Кони и љубовното писмо- Јулија Боеме

17. Оливер Месечковски и кошмарниот лилјак- Су Монгредин

18. Ловец на глуварќиња- Весна Алексиќ- Маша на се плаши од ништо- ниту од мрак, ниту од бура,,,

19. Пронајдок за Техна- Реџина Бици

20. Петнаесет турски приказни- Аднан Бинјазар- сказните се многу важен културен извор…

Ве очекуваме!

Информации

Објавено на

12/02/2022