Грофот од Монте Кристо – Александар Дима

Дантес, морнар што е погрешно обвинет за предавство од својот надобар пријател Фернанд, која ја сака Мерцедес, девојката на Дантес, за себе.
Дантес е затворен на островскиот затвор „Шато Диф“ цели 14 години, каде заговара одмазда против оние што го предадоа. Со помош од друг затвореник, тој бега од островот и почнува да се трансформира себе си во богатиот Гроф Монте Кристо, што е дел од неговиот план за одмазда. Смелиот млад морнар Едмонд Дантес е чесен човек чиј спокоен живот е одненадеж нарушен кога неговиот најдобар пријател го измамува и го краде срцето на неговата свршеница. Намерно и незаконски затворен, Дантес е заробен во кошмар што трае 13 години, сѐ додека не избега и се трансформира во мистериозиот и богат Горф Монте Кристо. Остроумно немилосрден, Дантес кова план систематски да ги уништи оние што го предадоа.

Cobiss link – Фонд

Информации

Објавено на

26/03/2023