Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Школа за трудници

Школа за трудници

Одржана работилницата „Школа за трудници“ - Ви благодариме на присуството. Повеќе фотографии на следниот линк: NUUB Facebook

Магијата на прегратката

Магијата на прегратката

На светскиот ден на среќата во дневната соба на Библиотеката овој пат се одржа работилница на која др Ленче Петрова - хомеопат ја објаснуваше темата за "Магијата на прегратката". И овој пат присутните можеа да уживаат во разговорот на оваа убава тема, во прекрасна...

Партнерски состанок во Плауен, Германија

Партнерски состанок во Плауен, Германија

Во рамки на проектот Sasas Jekhvar Jekh. Once upon a time – and now се одржа Партнерски состанок од 17.03. - 20.03.2024 година во Плауен (Германија) на кој присуствуваа Фатма Бајрам Аземоска, докторант и м-р Јелена Петровска. На состанокот се разговараше за...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека