Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Учениците од ООУ „Коле Канински“ во библиотека

Учениците од ООУ „Коле Канински“ во библиотека

На 9 ноември нашата библиотеката ја посетија учениците од трето одделениое од ООУ „Коле Канински“ - Битола со наставничките Билјана Чурлевска Маневска и Маја Томовска како дел од наставната програма, во која предвидено е запознавање со работата на библиотека. За време...

Учениците од ООУ„Славко Лумбарковски“ – Новаци, во посета на бибиотеката

Учениците од ООУ„Славко Лумбарковски“ – Новаци, во посета на бибиотеката

Месецот на книгата го завршуваме со неколку активности посветени на книгата. Овој пат во посета на библиотеката ни дојдоа учениците од второ и трето одделение од ООУ „Славко Лумбарковски“ - Новаци со наставничките Валентина Јовановска и Вера Соклевска. Учениците имаа...

Амбасадорот на Р. Полска, Кшиштоф Гжелчик во посета на Библиотеката

Амбасадорот на Р. Полска, Кшиштоф Гжелчик во посета на Библиотеката

Денес, директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, м-р Бојан Стефановски беше домаќин на амбасадорот на Република Полска во Република Северна Македонија, господинот Кшиштоф Гжелчик. Господинот Гжелчик на функцијата амбасадор во Република Северна Македонија е...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека