Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Незаборавни стихови

Незаборавни стихови

„Поезијата доаѓа од највисоката среќа или најдлабоката тага“. – А.П.Ј. Абдул Калам НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола ги поканува љубителите на поезијата да бидат дел од нашиот настан по повод 21 март - Светскиот ден на поезијата. Оваа година сакаме да Ве слушнеме...

Изложба „Иднината е женски род“

Изложба „Иднината е женски род“

Амбасадорот Дејвид Гир, Првата дама Елизабета Ѓоргиевска и в.д. Директорката на UN_MK Моника Сандри вчера официјално ја отворија изложбата „Иднина е женски род". Во друштво на -те протагонистки, извонредни дами од различни сфери на животот, се потсетивме на клучната...

Честит 8 Март!

Честит 8 Март!

Денешниот ден е ден кој симболизира крај на една борба, борба за рамноправност помеѓу две сили кои се потполно различни. Денес славиме една победа кога заедно сплотени постигнавме се.. денес славиме што сме горди на едни храбри жени кои знаеја да кажат не и да...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека