Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Запознајте го mCOBISS – верзија на COBISS+

Запознајте го mCOBISS – верзија на COBISS+

Запознајте го mCOBISS – верзија на COBISS+ која е прилагодена за мобилни уреди. mCOBISS е мобилна апликација која овозможува пристап до информациите за граѓата во библиотеките. Побарајте и резервирајте книга, дневен весник, списание, DVD. Продолжете го рокот на...

Библиотеката наградува!!!

Библиотеката наградува!!!

НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола ги наградува трите најкреативни коментари со најмногу лајкови, а тоа се коментарите на: Марина Станковска Јована Матевска Атанасова Белинда Сипкоска Гаштарова Добитничките своите награди можат да ги подигнат утре од 10:00 до 12:00...

Да зборуваме за женското здравје

Да зборуваме за женското здравје

Во чест на денот на жената 8-ми март, на ден 6.3.2023г. во НУУБ „Св. Климент Охридски“-Битола се одржа панел дискусија со примариус д-р Елизабета Чипуровска во организација на НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола и Ротаракт Клуб Широк Сокак Битола. Пред присутните...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека