Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Гласното читање важен тренинг за помнењето

Гласното читање важен тренинг за помнењето

Библиотеката продолжува со кампањата за читањето на глас. Читањето на глас е клучна метода за развивање навики за читање и постигнување на успех во училиштето, како и стекнување на знаење и вештини. На овој начин се работи на превенција на тешкотии при читањето....

Да ги почитуваме различностите

Да ги почитуваме различностите

Секоја култура претставува богатството на еден народ. Да учиме за различните култури ни дава моќ да сознаеме нови работи, да ги почитуваме другите и тие да не почитуваат нас. Во градинката „Снегулка“ се одржа работилница во која децата кои ја посетуваат имаа можност...

ЛИКОВЕН КОНКУРС НА ТЕМА „ВО СВЕТОТ НА ПРИКАЗНИТЕ“

ЛИКОВЕН КОНКУРС НА ТЕМА „ВО СВЕТОТ НА ПРИКАЗНИТЕ“

Издавачката куќа „Арс Ламина“ распишува ликовен конкурс на тема „Во светот на приказните“, наменет за децата од градинките на возраст од 4 до 6 години. Конкурсот е во состав на кампањата за поттикнување на читачките навики на децата „Читањето е супермоќ“ и ќе трае од...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека