Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

По допирот на љубовта секој станува поет

По допирот на љубовта секој станува поет

НУУБ „Св. Климент Охридски" - Битола во соработка со учениците од СОУ „Таки Даскало" - Битола, во чест на празникот на љубовта и виното, реализираа повеќе работилници на тема „По допирот на љубовта секој станува поет". Во првата работилница активностите ги реализираа...

Читаме на глас

Читаме на глас

Читањето на глас продолжува НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола активно се вклучи во кампањата „Да читаме на глас“ организирана по повод Европската година на гласно читање, прогласена од Европската организација за унапредување на читањето EU READ. Методот на гласно...

Предавање по повод Светскиот ден за борба против ракот

Предавање по повод Светскиот ден за борба против ракот

На ден 05.02.2024 година во простoриите на НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола се одржа предавање на тема „Инспирирајќи надеж, славејќи ја силата на светскиот ден за борба против ракот“ предавач беше д-р сци Маја Аврамовска, спец гинеколог акушер Светскиoт ден за...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека