Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Библиотечна посета на ученици

Библиотечна посета на ученици

Учениците од петто одделение од ООУ „Коле Канински” – Битола, заедно со наставничките Ангелеска Наташа, Павловска Лидија и Димовска Весна денес ја посетија нашата библиотека. Од наша страна беа со задоволство пречекани, запознаени со сите сектори во библиотеката. Во...

Посета на ученици од ООУ„Крсте Петков Мисирков“- с. Бистрица

Посета на ученици од ООУ„Крсте Петков Мисирков“- с. Бистрица

Денес како гости во нашата библиотека беа учениците од четврто и петто одделение од ООУ„Крсте Петков Мисирков“- с. Бистрица заедно со наставничките: Виолета Ацковска, Ленче Фидановска и Наташа Сипкоска Тодоровска кои имаа можност да се запознаат со нашата библиотека....

РЕВИЗИЈА 2024!

РЕВИЗИЈА 2024!

Почитувани корисници и драги читатели! Ве известуваме дека НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола започна со ревизија на библиотечниот фонд од Магацин III и IV формат, тековен број од 1-3500. Од 30.05.2024-04.06.2024 нема да може да се позајмува од овој опсег, туку само...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека