Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Читаме сликовници за другарството

Читаме сликовници за другарството

Денес учениците од I и II одделение од подрачното основно училиште „Коле Канински“ - Буковски Ливади ја посетија нашата библиотека. Тие заедно со наставничките Славица Јошевска, Оливера Михајлоска и Бети Цивкаровска ги посетија сите делови од библиотеката, учениците...

Читаме „Шарени приказни“ од Ана Бунтеска, со учениците од IV и V одделение од ООУ„Коле Канински“ – Буковски Ливади

Читаме „Шарени приказни“ од Ана Бунтеска, со учениците од IV и V одделение од ООУ„Коле Канински“ – Буковски Ливади

Учениците од IV и V одделение од подрачното училиште ООУ„Коле Канински“ - Буковски Ливади заедно со своите наставнички Магдалена Костова и Тања Николова ја посетија нашата библиотека. На наше големо задоволство учениците поставуваа многу прашања и покажаа голем...

По повод Патрониот празник, гостин д-р Жарко Костиќ – мотивационен говорник

По повод Патрониот празник, гостин д-р Жарко Костиќ – мотивационен говорник

По повод Патрониот празник на нашата Библиотека на 6 декември гостин ќе ни биде д-р Жарко Костиќ - мотивационен говорник од Скопје, кој ќе зборува на тема: „Како да го вратиме оптимизмот за животот? Како да бидеме мотивирани да размислуваме позитивно?“ Изминативе...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека