Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Посета на првачињата од ООУ „Д-р Трифун Пановски“ – Битола

Посета на првачињата од ООУ „Д-р Трифун Пановски“ – Битола

И ова утро во ООУ „Д-р Трифун Пановски“ - Битола, со разиграни очиња, насмевки на лицето и раширени рачиња не пречекаа првачињата на кои им поделивме ваучери за едногодишно бесплатно членство во нашата библиотека. Со оваа активност се има за цел да се стекнат читачки...

Ваучери за првачињата од ООУ „Ѓорги Сугарев“

Ваучери за првачињата од ООУ „Ѓорги Сугарев“

Во рамките на кампања за доделување на ваучери за едногодишна членарина во нашата библиотека денес имавме можност да се дружиме со првачињата од ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ – Битола. На првачињата им посакавме среќна и успешна учебна година. Нивните насмеани лица кажуваа...

Бесплатна едногодишна членарина за првачињата од ООУ „Стив Наумов“

Бесплатна едногодишна членарина за првачињата од ООУ „Стив Наумов“

Ваучери за едногодишна бесплатна членарина во нашата библиотека беа поделени и на првачињата од ООУ „Стив Наумов“- Битола. Вработените во нашата библиотека им посакаа среќна и успешна учебна година. Голема благодарност до директорот Никола Пискачев и наставничките што...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека