Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Добитници на наградата „Роднокраен автор за 2022 година“

Добитници на наградата „Роднокраен автор за 2022 година“

На наше големо задоволство сакаме да Ви ги соопштиме добитниците на наградата „Роднокраен автор за 2022 година“. Тричлената комисија составена од: м-р Гордана Ѓоргиевска-Неделковски - претседател, координатор на проектот „Роднокрајни средби на битолските писатели од...

Промовирана книгата „Папокот на светлината“

Промовирана книгата „Папокот на светлината“

Во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола пред битолските љубители на пишаниот збор беше промовирана книгата „Папокот на светлината“ од Венко Андоновски. Промотор на романот „Папокот на светлината“ беше писателката Винка Саздова од издавачката куќа „Три“ чие издание е...

Меморандум за соработка со ДСУРО „Св. Наум Охридски“ – Скопје

Меморандум за соработка со ДСУРО „Св. Наум Охридски“ – Скопје

Директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола м-р Бојан Стефановски потпиша меморандум за соработката со претставници од Државното средно училиште за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“ - Скопје кои имаат дисперзирани паралелки во нашиот град....

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека