Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Изложба по повод 24 Мај – Денот на македонските и сесловенските просветители Кирил и Методиј

Изложба по повод 24 Мај – Денот на македонските и сесловенските просветители Кирил и Методиј

Во холот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола по повод 24 Мај – Денот на македонските и сесловенските просветители и учители Кирил и Методиј, поставена е тематска изложба на книги. Големите македонски и сесловенски просветители Светите браќа Кирил и Методиј се...

Книжевен портрет на Јордан Плевнеш

Книжевен портрет на Јордан Плевнеш

Вчера во просториите на Битолската библиотека се одржа прекрасен книжевен портрет за Јордан Плевнеш. Господинот Јордан Плевнеш е поет, драматург и романсиер, амбасадор на нашата држава во Франција, Португалија и Шпанија. Беседа одржа почитувана проф. д-р Кристина...

Одбележан Меѓународниот ден на биолошката разновидност

Одбележан Меѓународниот ден на биолошката разновидност

По повод Меѓународниот ден на Биолошката разновидност во просториите на НУУБ “СВ. Климент Охридски“ - Битола се реализира работилница со наслов “Природа убавина”, каде гости беа учениците од четврто одделение од О.У. „Гоце Делчев“ - Битола со своите наставнички. На...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека