Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Читаме „Шарени приказни“ од Ана Бунтеска, со учениците од IV и V одделение од ООУ„Коле Канински“ – Буковски Ливади

Читаме „Шарени приказни“ од Ана Бунтеска, со учениците од IV и V одделение од ООУ„Коле Канински“ – Буковски Ливади

Учениците од IV и V одделение од подрачното училиште ООУ„Коле Канински“ - Буковски Ливади заедно со своите наставнички Магдалена Костова и Тања Николова ја посетија нашата библиотека. На наше големо задоволство учениците поставуваа многу прашања и покажаа голем...

Литературно-ликовен конкурс на тема: „Буквите наши за мисли неискажани“

Литературно-ликовен конкурс на тема: „Буквите наши за мисли неискажани“

По повод Патрониот празник на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, распишуваме литературен и ликовен конкурс на тема: „Буквите наши за мисли неискажани“ Конкурсот е наменет за учениците од I-IX одделение од основните училишта и од I-IV година од средните училишта....

Читање на раскази со ученици од с. Добрушево

Читање на раскази со ученици од с. Добрушево

Денеска уживавме во читање на раскази со учениците од ООУ „Браќа Миладинови„ од с. Добрушево. Тие денеска ни беа на гости со менторот Бети Марковска. Разговаравме за библиотеката и нејзината работа, ја разгледавме и на крај читавме раскази од Толстој. Потоа следеше...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека