Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

17-та „Роднокрајна средба со битолските писатели“

17-та „Роднокрајна средба со битолските писатели“

На ден 29. 09.2022 година се одржа 17-тата „Роднокрајна средба со битолските писатели“ на која присуствуваа: Елизабета Јончиќ, Добре Тодоровски, Љубе Митрејчевски, Сања Видановска-Мучкајева, Михајло Свидерски, Славица Свидерски, Кире Неделковски, Златко Жоглев,...

Кафе и книги со наши локални писатели

Кафе и книги со наши локални писатели

„Не го чекај правиот момент, направи го“ НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола овој пат со задоволство беше на кафе со младата и харизматична Ивана Христова. Таа штотуку заплива во водите на пишаниот збор издавајќи ја својата прва збирка поезија „Огнот во мене“. „Во...

Активност по повод „Неделата на забранети книги“

Активност по повод „Неделата на забранети книги“

По повод „Неделата на забранети книги“ имавме работилница со учениците од ООУ „Славко Лумбарковски“ од Новаци и со наставниците Васко Гичевски и Гордана Најдовска. „Без зборовите, без пишување на книги, не постои историја, не постои концептот на човештвото“ се зборови...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека