Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Недела на забранети книги – од 1 до 7 октомври 2023

Недела на забранети книги – од 1 до 7 октомври 2023

По повод Неделата на забранети книги од 1 до 7 октомври 2023 во холот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола е поставена изложба на книги кои низ текот на годините биле забранети во различни земји во различен временски период. Неделата на забранети книги се...

Награди по повод Меѓународниот ден на учителот

Награди по повод Меѓународниот ден на учителот

Почитувани читатели, По повод 5 октомври - Меѓународниот ден на учителот, НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола ја посветува цела недела на просветниот работник. Во коментари на нашата Facebook страница ги очекуваме позитивните посвети за Вашите наставници. Секој има...

Ваучери за првачињата од ООУ„Тодор Ангелевски“ – Битола

Ваучери за првачињата од ООУ„Тодор Ангелевски“ – Битола

Денес се дружевме со првачињата од ООУ „Тодор Ангелевски“ - Битола на кои им поделивме ваучери за едногодишна бесплатна членарина во нашата библиотека. Со ова училиште ја завршивме кампања која беше посветена на најмладите. Поделивме околу 800 ваучери на нашите...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека