Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Честит ИЛИНДЕН!!!

Честит ИЛИНДЕН!!!

НУ Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ - Битола, им го честита големиот македонски национален и православен празник 2 август - Илинден, на сите граѓани на Република Северна Македонија. Нека Ни е честит...

Наградени читателите кои ни испратија најубави пораки

Наградени читателите кои ни испратија најубави пораки

По повод Меѓународниот ден на пријателството, НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола ги наградува нашите најверни читателки чии пораки имаа најмногу лајкови. Добитнички на наградата се: Наташа Лачевска-Цветковска и Белинда Сипковска- Гаштаровска Ова се пораките кои...

Соработка со старскиот дом Софија – Битола

Соработка со старскиот дом Софија – Битола

На ден 29.07.2022 година, м-р Фатма Бајрам Аземовска раководител од областа на Развој на библиотекарството, меѓународна соработка, маркетинг и односи со јавноста од НУУБ „СВ.Климент Охридски“ - Битола оствари работна средба со проф. д-р. Гордана Ристевска Димитровска...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека