Национална установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола

 

 

Настани

 

Учество во проект на Библиотека Феткин – Кавадарци и БЗМ

Учество во проект на Библиотека Феткин – Кавадарци и БЗМ

На 22 и 23 мај се одржа национален настан кој е дел од проектот „Структурен дијалог за Заштита и унапредување на библиотекарството во време на економска криза преку размена на добри практики“ во организација на библиотека Феткин - Кавадарци во партнерство со БЗМ...

Доделени наградите за „Танцот на глаголицата и кирилицата“

Доделени наградите за „Танцот на глаголицата и кирилицата“

НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола го одбележа 24 мај - Денот на сесловенските просветители браќата Кирил и Методиј со доделување на награди на најдобрите литературно ликовни творби на учениците кои учествуваа на конкурстот на тема „Танцот на глаголицата и...

Добитници на награди за литературниот и ликовен конкурс „Танцот на глаголицата и кирилицата“

Добитници на награди за литературниот и ликовен конкурс „Танцот на глаголицата и кирилицата“

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Битола и Едукативен центар „SmartHead“, по повод 24 мај- Ден на сесловенските просветители и учители светите браќа Кирил и Методиј, доделува НАГРАДИ за литературниот и ликовен конкурс на тема:...

Информации:

 

Начини на пребарување на книги

  • Пребарување книги на WEB страната на Библиотеката преку COBISS+ платформата;
  • Користење на online сервисот Мојот COBISS (Мојата библиотека);
  • Пребарување и резервација на книги преку мобилната апликација mCOBISS, достапна за Android и IOS оперативните системи

 

Историја на библиотеката

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски” – Битола е составена од два функционално поврзани објекти кои претставуват една целина.

Услуги кои ги нудиме

  • Годишна членска карта
  • Општи информации за Библиотеката, условите за користење, фондовите и услугите;
  • Упатување при користењето на каталозите (каталози со картончиња и автоматизиран каталог OPAC);
  • Упатување при користење на секундарни извори на информации (индекси, библиографии и сл.);
  • Библиографски пребарувања за определени теми од различни области преку печатени и електронски извори на информации.

Зачленување

Членската карта важи само со личен документ. Книги се позајмуваат лично само со членска карта. За изгубена членска карта се известува Библиотеката. Книгите се позајмуваат за рок од 10 дена. Овој рок се продолжува само еднаш. За загубена книга корисникот е должен да врати иста таква или да плати соодветен надомест.

Броевите зборуваат за нас

 

Годишна чланарина и зачленување .

Дигитална библиотека