Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола со низа активности го одбележува Патрониот празник.

Националната установа – Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола со посебно внимание, но и со гордост го празнува споменот на својот патрон Свети Климент Охридски – Чудотворец.

На почетокот се обрати м-р Бојан Стефановски директор на нашата установа кој рече дека секогаш сме отворени за соработка, со цел да ги поддржиме и мотивираме најмладите читатели.

На сите ученици и ментори им посака понатамошни успеси и да продолжат да творат, затоа што тие се нашата иднина.

Изминатиот период беше распишан ликовен и литературен конкурс, навистина сме среќни и горди што пристигнаа голем број квалитетни и креативни литературни и ликовни творби.

Во врска со оваа активност формирана беше комисија за избор на најквалитетните творби, кои навистина изобилуваа со својот квалитет и креација при што комисијата имаше сериозна работа да ги избере најуспешните.

Проектот е поддржан од Министерството за култура на Република Северна Македонија.

НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола ги додели следниве награди:

Наградени ученици на литературниот конкурс се следниве ;

– Дарија Шерденков, прва награда за ученици од 1 до 9 одделение

– Данило Тодоров, втора награда за ученици од 1 до 9 одделение

– Деа Атанасов, , втора награда за ученици од 1 до 9 одделение

– Марта Дојчиновска, трета награда за ученици од 1 до 9 одделение

– Андреј Стрезовски, трета награда за ученици од 1 до 9 одделение

Награди за ученици од I до IV година средно образование се;

– Ивана Христова , прва награда

– Дарко Кулевски, втора награда

– Мартина Стојановска трета награда.

Наградени ученици на ликовниот конкурс се следниве ученици;

– Ана Настовска, прва награда за ученици од 1 до 5 одделение

– Дамјан Димитријовски, втора награда за ученици од 1 до 5 одделение

– Елена и Љубица Танатарец, трета награда за ученици од 1 до 5 одделение

Награди за ученици од 6 до 9 одделение се;

– Филип Макаријоски, прва награда

– Теодора Огенова, втора награда

– Нина Троковска, трета награда.

Им честитаме на сите ученици.

По повод литературниот конкурс на тема „Буквите наши за мисли неискажани“, НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола, се заблагодарува за учеството на:

– Теона Дамчевска

– Дамјан Димитријевски

Бојан Нечовски

– Лана Капсарова

– Кристина Шарковска

– Мартина Стојановска

– Давид Цветковски

– Леонид Василоски

– Мила Нечовска

– Деница Фиданоска

– Алексеј Митковски

– Јована Смилевска

– Дарија Шерденков

– Елхам Шабани

– Анабела Стојковска

– Одета Џафери

– Дарко Кулевски

– Лела Стојановска

– Ана Трајковска

– Викторија Наловска

– Андреј Стрезовски

– Ерлина Шабани

– Марија Нешковска

– Ана Трајковска

– Ивана Христова

– Ангела Ангелеска

– Јана Бошковска

– Јана Василевска

– Данило Тодоров

– Андреа Динова

– Јана Василевска

– Јован Стојков

– Ангела Караманди

– Ангела Ферманова

– Давид Стојчевски

– Горазд Трајковски

– Ангела Стојковска

– Деа Атанасов

– Елена Вчковска

– Марта Дојчиновска

– Нина Троковска

За учество на ликовниот конкурс на учениците

Далмин Дурак

Ана Марија Јовчевска

Давит Jакимовски

Христијан Домазетовски

Горјан Упале

Аделина Мухарем

Ана Петковска

Деспина Захариевска

Марија Нешковска

Ангела Карајованоска

Карла Фердинанди

Леонид Василоски

Давид Цветковски

Леона Цветковска

Фросина Полизовска

Евгенија Пипилевска

Искра Адамовиќ

Инес Јерчиќ

Деа Атанасов

Ева Ристевска

Ангела Поповска

Бенјамин Рамиќ

Бојан Нечовски

Виктор Смилевски

Јана Танчевска

Посебно им благодариме на менторите за соработката, посебниот интерес и залагање со цел успешна реализација на овие активности и подигнување на интересот и нивото за читање, пишување и творење кај учениците.

Ментори

Гордана Георгиевска

Светлана Кочовска

Анастасија Петкова Мушовска

Даниела Јовановска

Оливера Клочовска

Александра Пинза

Лидија Поповска

Весна Димовска

Мирјана Тасевска

Сузана Петковска

– Емилија Прчкова

– Александар Адамовски

– Кристина Вељановска

– Марија Тановска

– Марина Божиновска

– Виолета Цветановска

– Дарија Наумовска

– Гордана Георгиевска

– Мирјана Тасевска

– Александра Упале

– Драгана Шерденков

Присутните гости ја посетија и изложбата во холот.

Повеќе фотографии на следниот линк: NUUB Facebook