„Понекогаш читам книга од Кина и препознавам нешто многу лично што ме трога. Тоа е чудо за мене. Има нешто во нашето колективно несвесно што создава литература“ – Олга Токарчук

Почитувани читатели, НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола Ви ги препорачува новите наслови на полска литература преведена на македонски јазик која се наоѓаат на полиците во нашата Дневна соба:

1. Сите деца на Луи – Камил Балук

2. Флуидно зло – Зигмунт Бауман и Леонидас Донскис

3. Странци пред нашата врата – Зигмунт Бауман

4. Ненаситност Станислв Игнаци Виткевич

5. Дневник 1953-1958, Транс-Атлантик, Бакакај – Витолд Гомбрович

6. Еврејска работа – Миколај Гринберг

7. Жртва Поликсена – Марта Гузовска

8. Сите војни на Лара – Војќех Јагелски

9. Уште еден ден живот, Империјата – Ришард Капушќињски

10. Соња – Игнаци Карпович и још многу други…

„Морам да ви кажам дека воопшто не сакаме да ја освоиме вселената. Сакаме да ја прошириме Земјата до нејзините граници“ (цитат од Соларис Станислав Лем, 1961 година, зборовите на Snout). Љубов не изедначува со боговите! (Хенрик Сиенќевиќ)

За прочитани книги од Полската полица добивате беџ или букмаркер до истекот на залихите!

Повеќе фотографии на следниот линк: NUUB Facebook