Работилница “Отвори ги вратите кон светот со својот глас: Познавање на светски јазици, јазик на можностите!”

Учењето и читањето на странски јазик освен што ја подобрува мозочната активност им ги отвара и вратите на учениците низ светот.

Една таква активност денес реализиравме со учениците од СОЕУ „Јане Сандански” – Битола, каде гласно читавме и прераскажувавме на англиски јазик.

Голема благодарност до директорката Биљана Јанкуловска и професорката Маргарита Спировска, како и до учениците.

Познавањето на светски јазици може да има многу придобивки, како лични, така и професионални.

Еве неколку од нив:

– Способноста да говорите различни јазици ќе ви помогне да комуницирате со луѓето од различни култури и земји. Ова ви овозможува да изградите појаки меѓународни односи и да се придобие нови пријателства и контакти.

– Знаењето на светски јазици може да ви отвори врати за работа во меѓународни компании или организации.

– Учењето на нови јазици ви овозможува да го истражите и разберете богатството на различните култури ширум светот.

– Учењето на нови јазици ги стимулира мозочните функции и може да подобри когнитивните способности, како што се меморијата, креативноста, проблемското решавање и мултизадачноста.

– Ако знаете повеќе јазици, ќе имате подобро искуство кога патувате во други земји. Ќе можете да се комуницирате со локалните жители поефикасно, што може да ви овозможи да истражите и доживеете многу повеќе за време на вашите патувања.

Во целост, познавањето на светски јазици не само што ви овозможува да комуницирате со луѓето од различни култури, туку и ви нуди бројни придобивки како лично така и професионално.

Повеќе фотографии на следниот линк: NUUB Facebook