По повод претстојниот празник, Денот на жената – 8 Март, НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола во соработка со Битолскиот книжевен круг, во наредните денови ќе објавува по една творба на поетеси од нашиот град. Поезијата ја споделуваме на уникатно дизајнирани картички со уметнички слики од ликовниот уметник Љубица Мешкова Солак. Графичкиот дизајн на картичките го изработи писателката Весна Мундишевска-Велјановска.

Прва поетеса – Елизабета Јончиќ „Разгалено“

Втора поетеса – Славица Гаџова Свидерска „Доилка“

Уметничката слика е од ликовниот уметник Љубица Мешкова Солак. Графичкиот дизајн на картичките го изработи писателката Весна Мундишевска-Велјановска.

Даниела Андоновска-Трајковска – „Глобална фатаморгана“

Мирјана Стојанова – Пинг Понг

Милица Димитријовска Радевска – Краток спој

Биљана Т. Димко – Ти оставам збор

Весна Мундишевска- Велјановска – На Ука

Гордана Стојаноска извадок Отворање