Саемот на книга во Лајпциг, Германија оваа година се одржува од 27 до 30 април.

За време на саемот, не се само презентирани 2500 настани поврзани со новитетите за пролетта, туку и бројни нови формати како што се барот за книги, форумот „Отворено општество“ и младинскиот кампус „Универзум“. Фокусот на сите средби оваа година е исто така: отворениот збор за мирен соживот.

2.000 изложувачи од 40 земји од 27. до 30. април ќе го претстават новитетот на пролетта. За враќањето на најголемиот фестивал на читање во Европа, може да се прочита и дискутира за повеќе од 3.200 учесници во 3.000 настани на 300 различни места на саемските терени, како и во градот.

Она што не беше можно за време на пандемијата и е толку важно во моментов во време на криза – живата размена – во Лајпциг интензивно ќе се одржува и слави во текот на следните неколку дена. Постојат бројни начини да уживате во пишаниот и нацртан збор. Во исто време, мноштвото е и место за дискусија, било да е тоа за разновидните форми и теми на литературата, но и за актуелните кризи и начините за излез од нив. И пред сè, Лајпциг нуди една работа: јавна сцена за оние критички гласови кои не смеат да се слушнат во нивните домови.

Оваа година за првпат на саемот и нашата држава има штанд во рамките на проектот на Traduki мрежата заедно со другите земји членки. Штандот е претставен од НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола заедно со нашиот aвтор Живко Грозданоски. Проектот е поддржан од Министерството за култура на Република Северна Македонија.

Сè што вреди да се знае можете да најдете овде: Leipziger-buchmesse.de

Повеќе фотографии на следниот линк: NUUB Facebook