Австрискиот амбасадор Мартин Памер во посета на Библиотеката

Директорот на Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ - Битола м-р Бојан Стефановски, оствари средба со австрискиот амбасадор, Н.Е. м-р Мартин Памер, кој гостува во Битола, по повод отворањето на 44 издание на ИФФК „Браќа Манаки“. Во...

Предавање на теми од книгите на проф. д-р Зоран Крстевски

Пред преполната сала во НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола за нашите верни читатели, предавање одржа проф. д-р Зоран Крстевски кој зборуваше за мудростите кои стојат на страниците на неговите книги „Излез од криза“ и „ Исцелување на душата“. За него Битола...

Ваучери за првачињата од ООУ „Коле Канински“- Битола

„Замислете сите луѓе да живеат во мир. Можеби ќе кажете дека сум сонувач, но не сум единствениот. Се надевам еден ден ќе ни се приклучиш и ти и светот ќе биде како едно.“- Џон Ленон Денес НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола, го одбележа 21 септември – Меѓународниот...

Втора работилница за слем поезија

На ден 20.09.2023 година се одржа втората работилница за промоција на слем поезијата меѓу младите. Учесниците имаа можност да се претстават со свои творби и на креативен начин да ја пренесат својата порака. Авторските творби ќе бидат дел од слем натпревар каде што ќе...

Бесплатни превентивни прегледи во Библиотека

На ден 15.9.2023 во Библиотеката се прегледаа над 30-тина корисници и беа дел од бесплатните превентивни прегледи. Корисниците освен што направија прегледи разговараа со докторката за своите здравствени проблеми и терапија, им беше измерен шеќер, притисок и ЕКГ на...

Работилница за Слем поезија

На работилницата што се одржа во рамките на НУ Универзитетска Библиотека Св. Климент Охридски – Битола, зедоа учество млади и креативни творци од СОЕУ „Јане Сандански “ - Битола, под менторство на проф. по македонски јазик и книжевсност Лидија Атанасасовска, која...

Посета на првачињата од ООУ „Д-р Трифун Пановски“ – Битола

И ова утро во ООУ „Д-р Трифун Пановски“ - Битола, со разиграни очиња, насмевки на лицето и раширени рачиња не пречекаа првачињата на кои им поделивме ваучери за едногодишно бесплатно членство во нашата библиотека. Со оваа активност се има за цел да се стекнат читачки...

Ваучери за првачињата од ООУ „Ѓорги Сугарев“

Во рамките на кампања за доделување на ваучери за едногодишна членарина во нашата библиотека денес имавме можност да се дружиме со првачињата од ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ – Битола. На првачињата им посакавме среќна и успешна учебна година. Нивните насмеани лица кажуваа...

Бесплатна едногодишна членарина за првачињата од ООУ „Стив Наумов“

Ваучери за едногодишна бесплатна членарина во нашата библиотека беа поделени и на првачињата од ООУ „Стив Наумов“- Битола. Вработените во нашата библиотека им посакаа среќна и успешна учебна година. Голема благодарност до директорот Никола Пискачев и наставничките што...

Ваучери за учениците од ООУ „Елпида Караманди“ – Битола

Во рамките на кампањата за бесплатно запишување на учениците од прво одделение, денеска имавме можност да се дружиме со првачињата од ООУ “Елпида Караманди“ – Битола, на кои им поделивме ваучери за едногодишна бесплатна членарина во нашата библиотека и им посакавме...