Денес како дел од Еразмус + проектот „Еко-пријателска мобилност“ се одржа Фестивал за еко-мобилност.

Ученици и родители од завршните одделенија од основните училишта „Ѓорѓи Сугарев“, „Даме Груев“ и „Трифун Пановски“ – Битола возеа велосипеди од спортската сала „Боро Чурлевски“ до Зоолошката градина. Потоа во Зоолошката градина низ игра и песна се прослави Светскиот ден на животната средина, 5-ти јуни, со цел да се промовира концептот на еко-пријателска мобилност преку пригодна програма подготвена од учениците и наставниците.

На настанот беа присутни и родители кои го искажаа своето задоволство од целиот проект.

На крајот од настанот м-р Бојан Стефановски, директорот на НУУБ „Св.Климент Охридски“ – им ги додели наградите на најдобрите учесници на изложбата која беше дел од проектот, а воедно се доделија и благодарници на сите учесници.

Наградени ученици се;

1 награда

Леона Лазаревска

Филип Макаријоски

Мартин Кочанковски

Јована Радевска

2 награда

Андреј Бошевски

Христина Ивановска

Анифе Џеловска

3 награда

Мила Дрогишка

Јана Велевска

Томислав Атанасовски

Давид Атанасовски

Менторите:

Наташа Настевска

Гордана Јанкуловска

Катерина Солаковска

Наташа Тодоровска

Настанот беше поддржан од Зоолошката градина – Битола, Ротари Клуб „Широк Сокак“ – Битола, здружението за развој на ромската заедница „Сумнал“.

Проектот е финансиран од Националната агенција за европски програми и мобилност преку Еразмус + програмата на Европската унија.

Повеќе фотографии на следниот линк: NUUB Facebook

Објавено од: Слободан Пачовски
5 Jun, 2023