Вчера во Библиотеката (28.11.2023 година) се одржа преубава активност насловена “Голтка вино и приказни: Магична вечер на бајки за возрасни!”

Читањето бајки вчера донесе празнична и магична атмосфера, што ги прави совршени за празничната сезона. Создадоа топол и волшебен амбиент во библиотеката.

Читањето бајки на возрасните им создаде чувство на релаксација и привремено бегство од притисоците на секојдневниот живот.

Читањето бајки во заеднички амбиент го поттикнува чувството на заедница кај посетителите на библиотеката. Ја поттикнува социјалната интеракција и споделените искуства, зближувајќи ги луѓето за време на празничната сезона.

Многу возрасни имаат убави спомени од слушањето бајки од време на нивното детство.

Читањето на приказните од страна на учениците од Интимен театар во состав: Леона Аземовска, Ксенија Мано, Петровска Теона, Елеононара Блажевска и Лилјана Питоска пред Нова Година предизвика чувства на носталгија и ги поврзе поединците со негуваните традиции, создавајќи чувство на континуитет низ генерациите.

Читањето бајки ја поттикнува имагинацијата и креативноста, дозволувајќи им на возрасните да го прифатат чувството на воозбуда што често го придружува празничниот дух.

Споделувањето на бајките во библиотека промовира книжевна благодарност и ги поттикнува возрасните да истражуваат различни жанрови и стилови на раскажување. Негува љубов кон литературата и читањето, придонесувајќи за доживотното учење.

Вклучувањето на бајките во библиотечните активности пред новогодишните празници придонесува за празнична и инклузивна средина, обезбедувајќи им на возрасните уникатно и пријатно искуство додека преминуваат во новата година.

Им благодариме на сите што учествуваа во магичната ноќ:

– Режисерката Билјана Крајчевска

– Вемилк, Vemilk

– Издавачки центар Три, Издавачки центар ТРИ

– Кетеринг Амброзиа, Ketering “Ambrosia“

– Books house, House Books

– здружение на жени Битола и Светлана Петковска. Svetlana Petkovska

Координатори на активноста:

м-р Фатма Бајрам Аземовска

м-р Гордана Ѓоргиевска Неделковски

Повеќе фотографии на следниот линк: NUUB Facebook